Gastronomy

Η «γαστρονομία» είναι βασικός παράγοντας για αξέχαστες διακοπές. Διακοπές στην Πάρο χωρίς να δοκιμάσετε εκλεκτά και φημισμένα τοπικά προϊόντα δε γίνεται.

  • Γούνα:  παστός-λιαστός κολιός ψητός στη σχάρα.
  • Σαλιγκάρια και καραβόλους: Παραδοσιακό πιάτο, θα το βρείτε κυρίως στο χωριό Λεύκες.
  • Σούμα: Πρόκειται για την τοπική ρακί, που είναι προϊόν πρώτης απόσταξης σταφυλιών.
  • Τοπικά κρασιά: Οι οινόφιλοι θα γευθούν λευκό κρασί της ποικιλίας Μονεμβασιά, ερυθρό της ποικιλίας Μαντηλαριά, αλλά και άλλες ποικιλίες, όπως είναι το μαύρο Αηδάνι και η Βάφτρα.
  • Θυμαρίσιο μέλι:  Εξαιρετικό μέλι από τοπικούς μελισσοπαραγωγούς, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Παριανά τυριά: η ξυνομυζήθρα, το τουλουμίσιο, το λαδοτύρι και το ανθότυρο είναι κάποια από τα φανταστικά τυριά που παράγονται στο νησί.
  • Κάπαρη: γευστική τοπική κάπαρη στις σαλάτες σας .
  • Ζαχαρομπακλαβάδες:  Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τους παραδοσιακούς ζαχαρομπακλαβάδες και να κεράσετε τους φίλους σας.